החברה ההיסטורית הישראלית היא ארגון המאגד תחתיו את חוקרי העבר במדינת ישראל. קהילת המחקר היא קהילה מגוונת ותוססת הכוללת דורות של חוקרים וחוקרות העוסקים בתחומי מחקר שונים, מחקר העולם העתיק ועד היסטוריה עולמית עכשווית, המקדמים את המחקר בתחום ההיסטוריה.
החברה ההיסטורית הישראלית נוסדה בשנת 1924 בשם 'החברה הארצישראלית להיסטוריה ולאתנוגרפיה', ונועדה לאגד תחתיה את הקהילה המגוונת והתוססת של חוקרי וחוקרות העבר במדינה, העוסקים במגוון תחומי מחקר – מֵחֵקר העולם העתיק ועד לחקר ההיסטוריה העולמית העכשווית. בין מייסדי החברה היו פרופסור בן ציון דינור ופרופסור יצחק בער, ואל שורותיה הצטרפו גם היסטוריונים והיסטוריוניות רבים.
כיום החברה ההיסטורית הישראלית היא הארגון המייצג את חוקרי העבר של ישראל בגופי מחקר בין-לאומיים ומוסדות אקדמיים בעולם, ומשמשת במה להחלפת דעות עבור חוקרים, סטודנטים, תלמידים, מורים ומתעניינים מהקהל הרחב בחקר העבר.
החברה שואפת לְקַשר בין העבר להווה ולעתיד ולהעמיק את המסר שחקר העבר הוא רלוונטי תמיד. היא מקדמת ידע היסטורי בקרב הדורות הצעירים ומקשרת בין האקדמיה לבין מורים להיסטוריה בבתי ספר תיכוניים וגופי חינוך אחרים.
פרסומים:
החברה מפרסמת שני כתבי העת, ציון, המתמקד בתולדות עם ישראל, והיסטוריה, העוסק בהיסטוריה כללית. בשני כתבי העת מתפרסמים בעברית מיטב מחקריהם של חוקרים וחוקרות מתחומים שונים בחקר העבר בארץ ובעולם. כמו כן החברה מפיצה בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה ואוניברסיטת תל אביב את כתב העת זמנים.
הנהלה:
הוועד המנהל של החברה ההיסטורית הישראלית נבחר אחת לארבע שנים מקרב חברי מועצת החברה ההיסטורית הישראלית – היסטוריונים והיסטוריוניות מכל האוניברסיטאות בארץ. הבחירות האחרונות התקיימו בחודש ספטמבר 2019, ובהן נבחר פרופסור שמואל פיינר לעמוד בראש הנהלת החברה ההיסטורית הישראלית, ופרופסור משה סלוחובסקי ופרופסור תמר הרציג נבחרו לסגניו.
עיקרי פעילותה של החברה ההיסטורית הישראלית:
החברה מוציאה לאור את כתב העת החשוב בעולם בהיסטוריה יהודית "ציון" ואת כתב העת "היסטוריה", שמבטאים שניהם את הדגש על פירסום מחקרים של ישראלים בשפה העברית. בנוסף מוציאה החברה לאור את סידרת הספרים "בלשון עבר" שבמסגרתה ספרי מופת של חוקרים ישראלים הרואים אור בעברית. החברה מעניקה מדי שנה פרסים לספר ולמאמר מצטיינים בעברית (פרסי "עם ועולם"). החברה ההיסטורית הישראלית מייצגת את חוקרי העבר בישראל בפורומים בין לאומיים ומול חברות היסטוריות יהודיות ולאומיות. דואגת להביא לישראל היסטוריונים מהשורה הראשונה בעולם (לזכרו של אחד מבכירי ההיסטוריונים, חוקר תקופת הבית השני פרופ' מנחם שטרן). הרצאות בימת שטרן מתפרסמות בעולם באנגלית ובארץ בעברית. החברה מקיימת כנס שנתי שבו נוטלים חלק חוקרים ותיקים ומתחילים מכל האוניברסיטאות בישראל, וכמו כן סדנאות לדוקטורנטים ופוסט-דוקטורנטים. בנוסף, מעודדת החברה תלמידי תיכון מצטיינים להתמקד במחקר היסטורי ולכתוב עבודות מחקר כחלק ממסלול לימודיהם (המצטיינים מציגים את מחקרם בפורום בינלאומי). החברה ההיסטורית הישראלית מיוצגת באיגוד העולמי של החברות ההיסטוריות הלאומיות (ICHS) ונוטלת חלק פעיל בכנסים הבינלאומיים של איגוד זה.